onsdag 24 december 2008

25 december - Juldagen i San Francisco

25 januari och amerikanernas julafton. Vi hade blivit varnade för att inget skulle vara uppe idag eftersom det här är en av några väldigt få dagar affärer och restauranger faktiskt har stängt i USA. Som det faktiskt är en hel del i Sverige på juldagen. Frukoststället granne med vårt hotell hade däremot öppet. Det hade vunnit pris för bästa frukostställe i ungefär fem år i rad av något test. Det var kö in till det lilla stället men det var värt väntan. Att gårdagens frukost kunde bli bättre var svårt att tro men det kunde den. En skink- och ost omelett med färsk frukt och toast var hur gott som helst.



Efterlängtade Golden Gate Bridge

På dagens program stod the 49 Miles rundan eftersom vi inte kunde göra något som innefattar affärer eller betalningssevärdheter. Den här rundan är som sagt 49 Miles lång och går genom hela San Francisco och man passerar i stort sätt alla sevärdheter i hela stan. Det är en lång väg men var väl rekommenderad att åka. Eftersom vi redan hade sett en hel del av stan redan tänkte vi inte köra hela rundan men bitar av den. Vi åkte bland annat till Golden Gate bron och tog massvis med kort. Jag har alltid velat åka och se bron i verkligenheten och nu fick jag göra det. Jag gillar verkligen bron och att den är röd ger den så mycket mer karaktär. Sedan passerade vi en massa andra mindre sevärdheter som museum och gamla byggnader. Den andra höjdpunkten på rundan var Twin Peaks. Två kullar som ligger i mitten av stan så man ser hela stan där uppifrån, med utsikt i 360 graders vy. Riktigt coolt och man fick grepp om hur stor staden faktiskt är. Jag vill tipsa om att se Golden Gate bron och Twin Peaks, klart sevärt och något man borde göra om man är i San Francisco.



Uppe på Twin Peak i blåsten och solen

Middagen idag blev på en mexikansk restaurang i centrum. Det var sjukt gott och väldigt mycket mat. Sedan blev det en lika god efterrätt, kladdkaka med glass med kolasås på. Hur gott dom helst. Ännu en gång rullade vi i stort sätt ut från restaurangen. Vi somna sjukt tidigt för imorgon började ju mellandagsrean så man var ju tvungen att ladda.

Det tragiska så här kring jul är att se alla hemlösa tiggare på gatorna stå där ute i kylan. Det gör ont i hjärtat att se när man själv sitter inne på en restaurang och äter tills man spricker och lite till inne i värmen med sin familj. Tyvärr är det en del av storstadslivets baksida men det är fortfarande hemskt och är jobbigt att se och ännu jobbigare på jul. Jag har däremot lärt mig att inte se det. Det låter hemskt men är ibland ett måste för här finns det så många och om man skulle bry sig om alla och tycka synd om alla dessa människor skulle man inte må bra själv. Kan verka hjärtlöst och fruktansvärt men det är mer en överlevnadsinstinkt tror jag. Här i USA är det också sådan skillnad mot Sverige. I Sverige finns ett mycket tätare skyddsnät och vi försöker göra mer åt problemet ibland kan jag tycka än här. Här bara man accepterar att så här är det. Det är hemskt och tragiskt.

Inga kommentarer: